מדי יום נתפסים בממוצע כ-40 נהגים בישראל כשהם נוהגים תחת השפעת אלכוהול. בסופי השבוע, המספר קופץ פי שלושה. אין ספק, מדובר בנגע של ממש בתרבות הנהיגה במדינה, אך גם מהמקום הנמוך הזה, ניתן לצאת מחוזקים. להלן כל הפרטים על נהיגה בשכרות, משלב התפיסה ועד הזיכוי או קבלת העונש.
כיצד קובעים מהי נהיגה בשכרות?
סעיף 62 / 3 לפקודת התעבורה מגדיר מיהו אדם הנוהג תחת השפעת אלכוהול, וכיצד רשאי לפעול שוטר אשר חושד בנהג זה או אחר. נתחיל ונאמר, כל נהג שהתבקש על כך על ידי שוטר במדים / בתפקיד / בהצגת תעודה, חייב להיענות לדרישותיו ובראשן בדיקות פיסיות, תשאול מילולי ובדיקת מכשיר הינשוף שתקבע באופן סופי (לפחות לעת עתה) האם אכן מדובר על נהיגה בשכרות. בדיקת הינשוף נעשית באמצעות מכשיר, שאמינותו שנויה במחלוקת, ואשר בודק את אחוז האלכוהול בדם ברגע הבדיקה. הדבר נעשה באמצעות נשיפה, כאשר התוצאות מתקבלות בחלוף רגעים ספורים. נדגיש למען הסרת כל ספק – דינו של נהג המסרב לבדיקה כדין נהג שיכור. על כן, נמליץ להימנע מכך בכל מצב ומקרה.
נתפסתם? - ומה עכשיו?
נתפסתם נוהגים תחת השפעת אלכוהול? לא טוב, אבל גם לא סוף העולם. מרבית הסיכויים שרישיון הנהיגה שלכם יישלל באופן אוטומטי ל-30 יום ורכבכם יוחרם בו במקום. עם זאת, עורך דין תעבורה מקצועי, מנוסה, בעל ידע ויכולת מוכחים, עשוי בהחלט לחלץ אתכם (בעיקר בעבירה ראשונה מסוג זה) בעונש מינימאלי. אז קודם כל, הירגעו. החוק קובע כי על עבירה של נהיגה בשכרות חל עונש בן 24 חודשי שלילת רישיון. בעבירה שנייה זהה העונש כפול. יחד עם זאת, מעטים הם המקרים בהם ניתן העונש המקסימאלי. מאידך, אם תבחרו בדרך השגויה של לייצג את עצמכם ללא עורך דין, גבוהים הסיכויים שזה יהיה עונשכם.
בחרתם עורך דין תעבורה (אחרי בדיקה מעמיקה)? נהדר. כאן תתחיל שרשרת בדיקות, החל מאמינות הינשוף ועד אופן הבדיקה, דרך דו"ח התנועה ועד התנהלות השוטר. ייבחן העבר התעברותי שלכם ותוגש בקשה לעסקת טיעון. אם כמות האלכוהול שנמצאה בדמכם לא הייתה גבוהה באופן חריג, סיכוי מעולה שעסקה כזו תיסגר עם עונש שנע על ציר השנת שלילה אחת, לצד קנס כספי ושלילה על תנאי.
אז זכרו – נתפסתם על נהיגה בשכרות? קודם כל הירגעו, בחרו עורך דין טוב, ובעיקר – לימדו את הלקח! בהצלחה!
נכתב על ידי תומר נגולה - עורך דין לתעבורה - מומחה לדיני תעבורה